Seminarii de informare în Vadu Moților și Sălciua, județul Alba
Clubul Ecologic Transilvania cu sprijinul comunelor Vadu Moților și Sălciua din județul Alba au organizat seminariile de informare și conștientizare pentru ocupare în domenii de activitate non-agricole și respectiv informare pentru participare la formare profesională pentru persoane din agricultura de subzistență. Seminariile, care s-au bucurat de participarea a peste 120 de locuitori ai celor 2 comune, fac parte din proiectul ”Oportunități de ocupare în contextul dezvoltării durabile a Munților Apuseni”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013.
Proiectul realizat de Clubul Ecologic Transilvania în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, oferă oportunități de formare profesională în meseriile de bucătar și barman-ospătar precum și de dezvoltare a competențelor legate de utilizarea computerelor și limba engleză pentru 240 de persoane ocupate în agricultura de subzistență din zona Munților Apuseni – județele Alba, Bihor și Cluj. Proiectul mai cuprinde o campanie de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural, consiliere și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri și suport acordat autorităților locale pentru elaborarea și implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea inițiativelor care să genereze diversitate în economia locală și noi locuri de muncă în sectoare non-agricole în Munții Apuseni.
”Pentru locuitorii comunei Vadu Moților turismul poate deveni o alternativă viabilă la exploatarea pădurilor. Pregătirea profesională în domenii legate de turism poate fi o șansă pentru moții noștri”, ne-a declarat primarul Nicolae Lazea. Vasile Lombrea, primarul comunei Sălciua completează ”Proiectul Clubului Ecologic Transilvania este binevenit pentru locuitorii comunei care au acum șansa unei reconversii profesionale”. Cristian Dogar, managerul de proiect al Clubului Ecologic Transilvania subliniază: ”Dezvoltarea durabilă a Munților Apuseni trebuie să ia în considerare atât aspectele de mediu cât și cele socio-economice. Proiectul nostru vine să ofere locuitorilor Apusenilor șansa de a se forma în meserii legate de turism, creionând premisele unor servicii turistice de calitate în zona montană precum și ridicarea nivelului de trai al celor implicați în acest domeniu”.
Clubul Ecologic Transilvania este o organizație neguvernamentală înființată în 1992 având ca principal scop dezvoltarea durabilă a Munților Apuseni.
Dan-Gabriel Părăuan,
Responsabil media
Clubul Ecologic Transilvania