În conformitate cu obiectivele pe termen lung, mediu şi scurt ale organizaţiei, activitatea Clubului Ecologic „Transilvania” (CET) se bazează pe o serie de programe tematice menite să contribuie la realizarea obiectivelor sale organizaţionale.
Majoritatea programelor şi proiectelor derulate de CET se focalizează pe promovarea participării publice în procesul decizional şi a accesului liber la informaţiile de mediu, precum şi pe elaborarea, încurajarea şi promovarea planurilor de dezvoltare locală durabilă. CET activează îndeosebi la nivel local şi regional reuşind de-a lungul anilor de activitate să dobândească recunoaşterea comunităţilor cu care a lucrat şi colaborat.
Programele desfăşurate de CET sunt fie multi-anuale fie de mai scurtă durată, în funcţie mai ales de interesele şi oportunităţile de moment ale organizaţiei. Acestea includ:
• Padiş – program multi-anual axat pe protejarea arealului carstic al Padişului, zona centrală şi de maxim interes din cadrul Parcului Natural Apuseni.
• Dezvoltare rurală durabilă în România – program multi-anual axat pe promovarea unei abordări a dezvoltării economice şi sociale care să nu ducă la dezechilibre ireversibile ale condiţiilor naturale din mediul rural montan.
• Educaţie ecologică – program multi-anual axat pe campanii de educaţie ecologică în medii formale (şcoli, grădiniţe) şi informale.
• Ecoforum – program multi-anual axat pe promovarea accesului la informaţie al populaţiei în general şi în special la accesul la informaţii de mediu, pe promovarea şi răspândirea unui model de comportament responsabil faţă de mediu şi comunitate a fiecărui cetăţean.
• Organismele modificate genetic – program axat pe derularea de campanii de informare, conştientizare si mobilizare impotriva organismelor modificate genetic.
• Consolidare şi dezvoltare organizaţională – program multi-anual axat pe consolidarea resurselor şi mijloacelor de acţiune ale organizaţiei precum şi pe definirea strategiei de viitor a CET-ului.
Pe lângă acestea CET mai desfăşoară activităţi punctuale conjuncturale, dictate fie de urgenţa unei situaţii, fie de interesul organizaţiei pentru un anumit subiect: conferinţe, întâlniri pe diverse teme de mediu (fie în organizarea noastră sau a unor terţi), conferinţe de presă, manifestări, poziţii publice faţă de aspecte concrete legate de starea factorilor de mediu, colaborarea cu alte organisme şi instituţii (organizaţii neguvernamentale, autorităţi locale şi regionale, societăţi comerciale etc.), consultanţă acordată unor terţi etc.