Consolidare şi dezvoltare organizaţională
Într-o societate aflată într-o permanentă schimbare foarte multe dintre formele de organizare generic reunite sub ceea ce numim azi societate civilă au o existenţă efemeră, fară stabilitate şi cu prea puţine resurse la dispozitie. Organizaţiile neguvernamentale de mediu din România nu fac excepţie, mai ales în contextul în care problemele de mediu cu care se confruntă ţara noastră, deşi grave şi cu efecte posibile din cele mai nefaste, au fost dintotdeauna situate pe ultimul loc (daca au avut vreun loc) pe agenda factorilor de decizie.
Odată cu integrarea României în structurile Uniunii Europene, organizaţiile de mediu din ţară ar trebui, cel puţin la nivel de teorie, să fie capabile să monitorizeze cu atenţie şi profesionalism felul în care ţara noastră parcurge paşii spre îndeplinirea obligaţiilor asumate în urma negocierilor cu Comisia Europeana. Pentru ca acest lucru să se intâmple, ONG-urile de mediu, cum este şi CET, trebuie să continue să se dezvolte, să îşi marească impactul şi să îşi imbunătăţească gradul de profesionalism.
Fondată la puţin timp dupa căderea regimului comunist, organizaţia noastră a devenit, pe parcursul anilor de activitate un partener de încredere al comunităţilor şi instituţiilor cu care a colaborat. În toţi aceşti ani de activitate CET a continuat să se dezvolte, să încerce să îşi depăşească statutul de organizaţie a unui grup de tineri entuziaşti pentru a deveni o organizaţie profesionistă, cu voce recunoscută şi de încredere în domeniul său de interes. Acest proces de profesionalizare şi adâncire a expertizei trebuie să continue. De aceea, pe termen mediu şi lung, CET şi-a propus câteva obiective reunite sub programul „Consolidare şi dezvoltare organizaţională“:
- Formarea unui Consiliu Director (board) funcţional
- Elabrarea unei strategii pe termen mediu şi lung care să definească viitorul CET
- Continuarea campaniei de atragere de noi membrii activi
- Atragerea de personal calificat
- Transparenţă şi vizibilitate